zondag 11 oktober 2015

Blauw is bitter - Dirk Bracke

Lina is twaalf als Max, de eigenaar van een bar in Manilla, haar van haar vader koopt. De afspraak is dat ze als hulpje in de Blauwe Lotus zou werken, maar algauw dwingt Max haar zich te prostitueren. Lina walgt van de gretige, zelfvoldane mannen die naar haar toe komen, van de geldzucht en de hypocrisie van Max. Als ze Sergio leert kennen, durft ze hem niet te vertellen dat ze een hoertje is. Net als een ander meisje in de Blauwe Lotus spaart ze haar fooien om zich zo vlug mogelijk vrij te kopen...

2 opmerkingen:

  1. Blauw is bitter is een harde voorstelling over een rooskleurige wereld. Het is een echte aanrader voor mensen die houden van realistische boeken. Het boek dwingt je om even stil te staan bij het onderwerp kinderprostitutie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het boek heeft mij zeer aangegrepen omdat het lot van het meisje volledig bepaald wordt door haar sociale context. Lina, het hoofdpersonage, geeft elk meisje dat zich vandaag in een gelijkaardige situatie bevindt, een stem en confronteert ons met de harde realiteit waarin sommigen dagelijks moeten zien te overleven. Toch is er in het boek ook plaats voor een sprankeltje hoop want Lina probeert zich te onttrekken aan de situatie waarin ze door de armoede van haar familie gedwongen wordt.

    BeantwoordenVerwijderen